Sluiten

Het verzet WOII

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

In de Tweede Wereldoorlog was Adolf Hitler de baas. Sommige mensen vonden Hitler een goede baas. Ze gingen dan bijvoorbeeld bij de NSB, een partij waar Anton Mussert in Nederland de baas van was. Het was een partij die het helemaal eens was met Hitlers ideeën. Een samenvatting van de ideeën van Hitler zijn: Joden zijn slecht en moeten verdwijnen en mensen met blonde haren en blauwe ogen zijn de beste mensen.

Verzet
Maar niet alle mensen vonden Hitler een goede baas. Sommige mensen bleven neutraal, maar andere mensen gingen bij een verzetsgroep. Ze brachten dan bijvoorbeeld kranten rond over de oorlog. Hitler wou namelijk niet dat mensen wisten wat er nou echt gebeurde en waar Duitsland bijvoorbeeld verloor. Daarom was het niet toegestaan andere kranten te hebben dan de kranten van de NSB.

Soms maakten mensen valse persoonsbewijzen. Dat zijn een soort paspoorten. Die gebruikten ze dan voor onderduikers en verzetsmensen, bij een controle kon dan worden bewezen dat ze bijvoorbeeld Piet heette in plaats van Jan. Sommige mensen hielpen mensen met onderduiken of met het wegbrengen van onderduikers van het ene onderduikadres naar het andere. Er waren ook mensen die spoorbruggen lieten ontploffen zodat de Duitsers er niet langs konden. of mensen die posters ophingen waarin de Duitsers belachelijk werden gemaakt. Of ze overvielen distributiekantoren. Dat zijn kantoren die distributiebonnen uitgaven. Distributiebonnen zijn bonnen die er voor zorgden dat iedereen evenveel eten kreeg. Bij zo’n overval stalen ze distributiebonnen. Die deelden ze vervolgens uit aan mensen die onderduikers verborgen hielden, zodat ze genoeg eten konden halen voor henzelf en voor de onderduikers.
En dit was nog niet eens al het verzet………..

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok