Sluiten

kunstrijden

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Kunstschaatsen of kunstrijden is een ijssport voor mannen, vrouwen en paren in diverse disciplines (soorten). Het is een soort ballet op schaatsen, waarbij op muziek figuren op het ijs worden beschreven en sprongen worden uitgevoerd.  Sinds jaar en dag worden er op verschillende niveaus wedstrijden in gehouden. Zo heb je nationale, Europese, wereld- en Olympische kampioenschappen. De wedstrijden worden verreden op een speciaal aangelegde ijsbaan of op een ijshockeybaan.

Hardrijden en kunstrijden. De kür
Het verschil met langebaanschaatsen wordt in het Engels het best uitgedrukt. Langebaanschaatsen heet "speed skating" en kunstrijden "figure skating". Ook is het beter te spreken van kunstrijden dan van kunstschaatsen, omdat de schaatsen, waarop kunstrijden wordt beoefend, ook kunstschaatsen heten. De wedstrijden bestaan uit een korte en een lange (vrije) kür (spreek uit: kuur = uitvoering, oefening). Bij de korte kür moeten verplichte figuren worden afgewerkt en de lange kür mag je zelf invullen met behulp van je trainer. Een vrije kür mag maar 4 min. duren voor de vrouwen en voor de mannen 4 min. en 30 sec. Deze kür bevat de moeilijkste combinaties. De sprongen, een soort pirouettes (draai om de lengteas) in de lucht, worden enkel of meervoudig gedaan. Ze zijn genoemd naar de rijders die ze het eerst uitvoerden, zoals de Rittberger, de Axel en de Salchow. Zo spreekt men van een "dubbele Axel" als tweemaal wordt rondgedraaid. De top voert tegenwoordig zelfs viervoudige sprongen uit! Daarnaast heb je nog het ijsdansen, dat is stijldansen op het ijs. Hierbij worden - in tegenstelling tot het paarrijden - geen spectaculaire sprongen uitgevoerd.

Nederlandse successen
Nederland speelt bij het kunstrijden geen rol van betekenis meer. Niet meer, want vroeger was dat wel anders. Er werden Europese- en wereldtitels behaald en Nederland had in Sjoukje Dijkstra zelfs een Olympische kampioene (1964). Ook Joan Haanappel deed het goed en Dianne de Leeuw werd 2de bij de Olympische Spelen van 1976.

 

Meer info, incl beeld: https://nos.nl/artikel/2217000-zo-wordt-kijken-naar-kunstschaatsen-nog-leuker-wij-leggen-het-uit.html

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok