Sluiten

Rugby

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Wat is rugby?
Rugby Union Football, kortweg rugby, is een balsport die is ontstaan aan in Engeland. Tijdens een schoolwedstrijd Football pakte een jonge heer de bal (een opgeblazen varkensblaas) met zijn handen op en ging daarmee rennen richting doel van de tegenstander. Deze speler, William Webb Ellis, wordt tegenwoordig nog steeds gezien als de grondlegger en uitvinder van de balsport. In Engeland wordt rugby daarom vaak aangeduid als Rugby Football. Gedurende de jaren zijn de regels danig veranderd en deze worden nog vrijwel ieder jaar aangepast om de sport vooral veilig en aantrekkelijk te houden. Rugby is één van de bekendste veldsporten ter wereld. Een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams van vijftien personen en duurt tachtig minuten. Tijdens de wedstrijd proberen de spelers een ovale bal over de zogenaamde tryline van de tegenstander te drukken of tussen de palen te schoppen om zo punten te scoren. Spelers mogen de bal dragen of schoppen. Het afspelen met de handen naar een teamgenoot (passen) mag alleen in achterwaartse richting. Belangrijk bij Rugby zijn de vijf kernwaarden: respect, sportiviteit, discipline, teamwork en plezier!

Speelveld
De “palen” staan op de doellijn. Achter de doellijn ligt de achterlijn. Het gebied tussen deze twee lijnen is het doelgebied. In het doelgebied kan een try kan worden gedrukt. Voor de doellijn ligt het verdedigingsvak tot aan de 22-meterlijn. In dat verdedigingsvak staat op 5 meter van de achterlijn een onderbroken lijn. Spelhervattingen mogen niet tussen deze lijn en de doellijn plaatsvinden. Ze worden naar deze 5-meterlijn terug geplaatst. Tussen de 22-meterlijn en de middellijn ligt de onderbroken 10-meterlijn. Deze ligt op 10 meter van de middellijn. Deze 10-meterlijn heeft alleen een betekenis bij de aftrap.
Verder lopen er ook nog lijnen in de lengterichting van het veld. Te beginnen de zijlijn. Op 5 meter daarnaast staan er onderbroken lijnen en op 15 meter van de zijlijn nog een. Dit zijn de lijnen waartussen de spelers moeten staan die een line-out opvangen.
 

Tackle
Een speler kan op een tegenstander die balbezit heeft een tackle uitvoeren. Hij probeert dan de tegenstander met zijn armen naar de grond te werken. Als de speler met balbezit ondanks de tackle nog naar voren kan lopen, mag hij dit doen om zo terrein te winnen of zelfs een try te scoren. Als er medespelers van de speler met balbezit aansluiten, kan er ook een maul gevormd worden. Echter als zijn knie of de bal de grond raakt, mag hij niet verder lopen en moet de bal loslaten en wegrollen van de bal, zodat andere spelers bij de bal kunnen. Zowel de medespelers als de tegenpartij mag de bal oppakken en verder spelen, ook kan men een ruck vormen.

Er zijn een aantal regels omtrent de tackle. De belangrijkste is dat de tackle onder de schouders moet plaatsvinden. Bovendien moet men proberen met zijn armen om de tegenstander te slaan om hem zo naar de grond te werken. Het is verboden om de tegenstander te schoppen met voeten of benen. Ook het uitvoeren van een tackle op een speler die niet op de grond staat is niet toegestaan. Er mag wel met de hand naar de voeten van de tegenstander worden gegrepen om hem zo te laten struikelen, dit heet een tap-tackle of ankle-tap.

Ruck
Een ruck is een spelsituatie wanneer de bal vrij is, dus als geen van de teams balbezit heeft. Dit gebeurt meestal na een tackle, waarbij beide spelers de bal moeten loslaten en wegrollen. Als er dan twee spelers van verschillende teams tegelijkertijd bij de bal komen, proberen ze elkaar weg te duwen, zonder aan de bal te komen. Dit doen ze door met de schouders tegen elkaar te gaan staan. Medespelers mogen aan de ruck mee doen, maar moeten van achteren aansluiten. Zo vormen de teams een groep die elkaar vasthoudt om zo de tegenpartij terug te duwen. Geen van de spelers mag de bal met de hand aanraken. Men mag ook niet op de bal gaan liggen. Men mag wel de bal met de voeten terugschoppen, zodat de tegenpartij er niet meer bij kan. Dit wordt rucking the ball genoemd. De bal wordt zo naar de achterkant van de ruck geschopt, waar hij wordt opgeraapt door de scrum half. Pas als de scrum half de bal in zijn handen heeft gaat het spel verder.

Maul
Een maul (ongeveer uitgesproken als mool) ontstaat als een speler in balbezit staande weet te blijven met de bal en spelers van beide teams zich binden. De bedoeling is dat de spelers door te duwen de maul in de gewenste richting bewegen. Het team in balbezit probeert de bal naar de vrijstaande teamgenoten te spelen. Als een maul tot stilstand komt en de bal er niet snel genoeg uitkomt, wordt het spel hervat met een scrum. Het doelbewust laten instorten van een maul of ruck is een ernstige overtreding.

Scrum
Een scrum (kort voor scrummage) is een spelhervatting die vaak voorkomt tijdens een wedstrijd. De scheidsrechter geeft een scrum als spelhervatting na kleine overtredingen of als de bal onspeelbaar is geworden, bijvoorbeeld wanneer een speler de bal laat vallen. In een scrum stellen acht spelers van ieder team zich in een vaste formatie tegenover elkaar op en proberen door duwen in balbezit te komen. De bal wordt in de scrum gebracht door de scrumhalf. Het is niet toegestaan een scrum naar de grond te drukken. Dit wordt gezien als een overtreding. Men moet dus ‘omhoog’ duwen. Nadat de bal in de scrum is ingebracht (loodrecht op de scrum – het is niet toegestaan de bal schuin naar achter de scrum in te gooien, dit heet feeding), zal de hooker proberen de bal met de hak van zijn schoen naar achteren te werken. Als de bal dan weer aan de achterkant van de scrum naar buiten komt, zal meestal de scrumhalf de bal weer oppakken en gaat het spel verder.

Line-out
Een line-out wordt gegeven als de bal over de zijlijn is gegaan. Spelers van beide teams stellen zich in twee rijen op om de ingegooide bal te vangen of naar een teamgenoot door te spelen. Met de invoering van de experimentele regels is elk team vrij om te bepalen hoeveel spelers in de line-out gaan staan.

Opstelling

Score
In rugby kunnen de spelers op verschillende manieren punten scoren:
• Het trappen van de bal tussen de verticale palen en boven de dwarslat in het verdedigingsgebied van de tegenstander. Dit mag als de scheidsrechter een penalty heeft toegekend na een ernstige overtreding, maar ook vanuit een open-spelsituatie (drop-kick). Hiervoor worden drie punten toegekend.
• De bal over de tryline van de tegenstander drukken (een ‘try). Deze score levert vijf punten op. Na een reeks verdedigende overtredingen mag de scheidsrechter een straftry toekennen.
• Na het scoren van een try mag een speler trachten een extra score toe te voegen door het nemen van een zogenaamde conversie. Hij/zij doet dit door de bal te kicken vanaf de grond op een willekeurige positie van een denkbeeldige rechte lijn over de lengte van het veld. De denkbeeldige lijn dient te beginnen op de plek waar de try gedrukt is. Als deze conversie raak is, is dit twee punten waard.
 
BRON: http://www.rcphoenix.nl/index.php/wat-is-rugby/
 
Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok