Sluiten

Motorcross 2

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Motorcross is de meest beoefende tak van de motorsport, die zich in het terrein afspeelt.

Een provinciale crosswedstrijd wordt over twee manches gereden op een speciale, gesloten omloop. Er wordt in diverse klassen gestreden, die sinds 2004 als volgt zijn ingedeeld:
- 85cc (tweetaktmotor 85cc)
- 125cc (tweetaktmotor 125cc)
- MX1 (tweetaktmotoren van 250 cc en viertaktmotoren van 450 cc)
- MX2 (tweetaktmotoren van 125 cc en viertaktmotoren van 250 cc)
- MX3 (tweetaktmotoren van 250 tot 500 cc en viertaktmotoren van 450 tot 650 cc)
- Quads
- ZijspannenTot 2004 bestonden de MX-klassen niet en werden die motoren ingedeeld in de klassen 125 cc, 250 cc en 500 cc.
De vrouwen komen alleen uit in de MX2-klasse en voor hen geldt bij internationale wedstrijden een minimumleeftijd van 15 jaar.

In elk van deze klassen werden of worden jaarlijks wereldkampioenen aangeduid, dit zijn zij die gedurende het seizoen het meeste punten verzamelen in de verschillende Grote Prijzen die meetellen voor het wereldkampioenschap. Er is ook een jaarlijks wereldkampioenschap voor landenteams, de Motorcross der Naties. Deze wedstrijd wordt op één dag verreden met teams van drie rijders (één per klasse).

Een meer recente, spectaculaire variant van motorcross, ontstaan in de Verenigde Staten, is de stadioncross of Supercross, die verreden wordt op een omloop met kunstmatige hindernissen, aangelegd in een sportstadion of sporthal.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok