Sluiten

Johan Cruijff

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Voetballer Johan Cruijff. Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947 –   Barcelona, 24 maart 2016) was een Nederlandse oud-voetballer. Volgens veel mensen was Johan Cruijff de beste speler van de wereld. Andere zeggen dat Pelé beter was en dat Cruijff dan nummer 2 is.

 

Cruijff is opgegroeid in de Amsterdamse wijk Betondorp waar zijn ouders een groentewinkel hadden, vlakbij het voormalige Ajax-stadion De Meer. Op zijn tiende verjaardag werd hij gescout door Jany van der Veen. Johan hoefde geen oefenpartijtje te spelen omdat ze hem hadden zien voetballen op de pleintjes. Dat had de scouts al gelijk overtuigd. Johan maakte in 1964 zijn debuut bij Ajax en kwam twee jaar later voor het eerst uit in het Nederlands voetbalelftal.
 

 

Johan heeft als speler vele prijzen gewonnen met Ajax, F.C. Barcelona en Feyenoord. Johan is ook trainer geweest bij Ajax en F.C. Barcelona en ook daar was hij succesvol. In 1973 werd Johan Cruijff voor 6 miljoen gulden (ca. 3 miljoen euro) verkocht door Ajax aan FC Barcelona. In 1978 stopte Johan met voetballen. Maar door onverstandig beleggen raakte hij bijna zijn hele met voetballen vergaarde kapitaal kwijt, zodat hij op zijn oude dag nog aan de bal moest. Zo voetbalde hij van 1981-83 nog twee jaar bij zijn oude club Ajax en in het seizoen 1983/84 nog een jaar bij Feyenoord.

 

 

Op 2 december 1968 trouwde Johan met Danny Coster. Johan en Danny hadden drie kinderen: Chantal, Susila en Jordi. Johan en zijn vrouw woonden inBarcelona.

 

Johans leven bestond niet alleen uit voetbal. Zo was hij een fervent (verwoed) golfer. Ook steunde hij goede doelen zoals de Welfare Foundation. Dat is een organisatie voor kinderen die kansarm of gehandicapt zijn. Op 22 oktober 2015 werd bekend gemaakt dat Cruijff lijdt aan longkanker. Hij overleed daaraan op 68-jarige leeftijd op 24 maart 2016.

 

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok