Sluiten

Voetbal

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Voetbal is een sport waarbij 2 ploegen van 11 spelers een wedstrijd spelen op een groot veld. Eén zo’n ploeg bestaat uit 1 keeper en 10 veldspelers. De bedoeling is de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag je aanraken met je voet en je hoofd of een ander lichaamsdeel, maar niet met je handen en armen. De leiding is in handen van een scheidsrechter die onpartijdig toeziet of iedereen zich aan de spelregels houdt. Hij krijgt assistentie van 2 grensrechters, want hij kan niet alles zien wat er op het veld gebeurt.

 

Het veld.

Een wedstrijdveld heeft een zijlijn van 120 meter lang en een achterlijn van 90 meter. Dat is een veld voor volwassenen. Het doellijn is het stukje tussen de twee doelpalen. Het veld is in 2 helften verdeeld door de middenlijn. Op de helft van de middenlijn is de middenstip.

 

Daaromheen ligt een cirkel. Daarin moeten 2 spelers staan die de bal aftrappen op de middenstip. De doorsnee is 18.20 meter. Midden op de achterlijnen staat een doel. Die is 7.32 meter breed en 2.44 meter hoog. Om het doel staan 2 rechthoekige lijnen. De binnenste rechthoekige lijn is 5½ meter diep en 11 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het doelgebied. In een hoek van het doelgebied worden doeltrappen genomen.

 

De buitenste rechthoekige lijn is 16½ meter diep en 33 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het strafschopgebied. 11 meter vanaf het midden van het doel staat een stip. Die heet de strafschopstip en ligt dus in het strafschopgebied. In alle hoeken van het veld staat een vlag met een kwart cirkeltje eromheen. Daarin moet de bal liggen als er een hoekschop wordt genomen.

 

Spelers en opstelling.

Elk team heeft 11 spelers, waarvan 1 keeper. De 10 veldspelers zijn verdeeld in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Ze moeten zich verspreiden over het veld.

 

Er zijn verschillende opstellingen. De opstelling kiest de trainer. Een ander woord voor ”opstelling” is ”formatie” of ”spelsysteem”. Elk team heeft wisselspelers. De coach bepaalt wanneer er wordt gewisseld. Vooral bij blessures of als een speler moe is wordt er gewisseld. In een volwassen wedstrijd mag er 3x worden gewisseld. 

 

Op het veld zijn niet alleen 2 teams met wisselspelers maar ook een scheidsrechter en 2 grensrechters met een vlag in de hand. Zij houden in de gaten of de spelregels goed worden uitgevoerd. Overtredingen worden bestraft.

 

Uitrusting.

De spelers moeten zich goed kunnen bewegen in hun kleding. Ze hebben een wijd shirt aan en een wijde voetbalbroek. Iedereen heeft dezelfde kleding aan behalve de keeper. De keeper heeft een andere kleur kleding aan, omdat de spelers dan goed kunnen zien dat hij de keeper is.

 

Alle leden van iedere club hebben dezelfde kleur shirt, voetbalbroek en kniekousen, en daaronder verplicht scheenbeschermers. Veel verenigingen hebben een sponsor. Zij geven de verenigingen geld en in ruil daarvoor komt de naam van de sponsor op het tenue te staan. Bij een wedstrijd dragen voetballers voetbalschoenen met noppen eronder, zodat je niet uit kan glijden. Vanaf 10 jaar mag je voetbalschoenen met losse noppen gebruiken.

 

Als de thuisploeg dezelfde kleur kleding draagt als de uitploeg, moet de thuisploeg van kleur kleding veranderen.

 

19757

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok