Sluiten

De Gevechtstank

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

De tank is het belangrijkste wapen bij moderne gevechten. Het is zijn taak om in een vijandige oorlog tanks te vernietigen of om ze uit te schakelen. Daarom is elke tank ook zelf het doel van een andere tank.

Om te overleven, zodat de tank het werk kan doen waarvoor hij werd gemaakt, moet hij in staat zijn zichzelf tegen de aanvallen te beschermen. Een tank voldoet aan de volgende eisen:

  • Mobiliteit: beweeglijkheid, zich verplaatsen,
  • Bescherming: tot scherm of schutgevaar.
  • Vuurkracht: strijd met vuurwapens.

Een krachtige motor die metalen rupsbanden aandrijft, geeft de mobiliteit. De tank wordt beschermd door een dik pantser van zware metalen platen. De vuurkracht kan komen van een verscheidenheid aan wapens maar verreweg het belangrijkste is het kanon van de tank.

Ontwerpers van de tanks bepalen op verschillende manieren de balans tussen de drie belangrijkste dingen. De opbouw van een tank bestaat uit twee hoofddelen:

  • Geschutskoepel: kanonnen en zware mitrailleurs.
  • Romp of carrosserie: de romp zonder de wielen.

De romp moet groot genoeg zijn voor de motor, het brandstof, het wapensysteem, de munitie en het elektronisch systeem. Plus nog voldoende ruimte bieden voor bemanning van drie of vier personen.

Verschillende types
De gevechtstank is slechts een van de vele verschillende types pantservoertuigen.

  • Rakettendragers dienen als mobile lanceer platforms. Niet al deze voertuigen Hebben rupsbanden. Een van de meest speciale pantservoertuigen is de bruggenlegger.
  • De bruggenlegger draagt zijn eigen brug mee die gewoonlijk dubbel gevouwen boven op het voertuig ligt. Aan de oever van de rivier wordt de brug dan over het water uitgeklapt

Bemanning
De meeste moderne tanks zijn ontworpen voor vierkoppige bemanning: commandant, lader, schutter en bestuurder. Tot aan de tweede wereldoorlog reed er ook een voorschutter mee. Toen de gevechtsafstanden toenamen, werd de voorschutter overbodig.

De meeste tanks zijn uitgerust met een dieselmotor.

Geschiedenis
De eerste, bekende gepantserde strijdwagens, dateren uit ca. 3000 v.C. In 1482 ontwierp Leonardo da Vinci het eerste werkelijke gepantserde gevechtsvoertuig, waarvan ook de krachtbron onder pantser was gebracht. De eerste, daadwerkelijk gebruikte, moderne, tank werd gebouwd door William Foster in Lincoln en gebruikt op 15 september 1916.

Rupsbanden
Omdat een tank erg zwaar is, zijn wielen als in banden niet handig. Hiervoor maakt een tank gebruik van rupsbanden.

 

BRON: http://leerlingen.com/huiswerk/werkstuk/de-gevechtstank/20347

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok