Geschiedenis
De Euromast is gebouwd in 1960. In november 1958 brachten de Rotterdamse kranten het nieuws dat de uitzichttoren de naam Euromast zou krijgen. ‘Euro’, omdat Rotterdam in het hart van het Euromarktgebied ligt en ‘mast’, omdat niet alleen Nederlanders weten wat dat is, maar ook Engelsen, Duitsers, Zweden, Noren en Denen. Die schrijven ook mast. In Polen schrijft men maszt, in Finland masto en in Frankrijk mât. In het Spaans in het mastil en in het Portugees mastro.
De fundering van de Euromast bestaat uit 131 betonpalen. Het zwaartepunt ligt onder de grond, voor maximale stabiliteit. Het kraaiennest is een staalconstructie van 240.000 kilo. De bodem hangt op 96 meter. Het werd aan de voet van de mast gebouwd en is in 5 dagen omhoog gebracht. De snelheid van de liften bedraagt 4 meter per seconde. Dat wil zeggen dat je in 30 seconden op 100 meter bent.
Hoe hoog is de Euromast?
De Euromast is 185 meter hoog en daarmee de hoogste toren van Nederland. In de jaren 60 was de Euromast 101 meter hoog. Genoeg om boven de skyline van de Maasstad uit te torenen. Maar Rotterdams trots werd links en rechts ingehaald door andere gebouwen. In 1970 sloeg de Euromast terug. Met het plaatsen van de Space Tower kwam er 84 meter bij. De Euromast was daarmee weer het hoogste gebouw van Rotterdam.
Duurzaamheid
Al meer dan 50 jaar kun je eten en drinken, slapen en ontwaken, feesten en zakendoen, ontdekken en beleven op 100m. hoogte, met als grootste trekpleister het uitzicht over Rotterdam. Over 50 jaar moeten jij en je kleinkinderen hier ook nog van kunnen genieten. Daarom heeft de Euromast een duurzaam beleid dat erop is gericht zorgvuldig om te gaan met mens, omgeving en planeet.
Openingstijden
De Euromast is iedere dag geopend. April t/m september: geopend vanaf 09:30 uur, oktober t/m maart: geopend vanaf 10:00.
Tarieven
Voor volwassenen betaal je € 9,50 per persoon en kinderen tot en met 11 jaar € 6,10.