Winkels mogen vanaf 1 januari geen plastic tasjes meer weggeven. Wie toch een tasje wil, moet betalen.
Minder plastic afval
Elke Nederlander gebruikt ongeveer 200 plastic tasjes per jaar. Dat heeft de organisatie Milieu Centraal berekend. Dat is 26 miljoen kilo plastic per jaar! De plastic tassen belanden vaak in de afvalbak. Of het wordt zwerfafval. De plastic tassen komen dan op straat terecht. Of in de natuur. Dat is een probleem. Er moet minder plastic afval komen. Daarom is er vanaf 1 januari 2016 een verbod op gratis plastic tassen.
Betalen
Bij veel winkels werden je aankopen altijd in een gratis plastic tas gedaan. Bijvoorbeeld in kledingwinkels. En in warenhuizen. Maar vanaf nu mag dat niet meer. Willen klanten toch een plastic tas? Dan moeten ze daarvoor betalen. In supermarkten moest je al betalen voor een plastic tas. Maar nu moet je dus in alle winkels zo’n tasje kopen. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. Bij de meeste winkels kost een tasje € 0,25. Sommige winkels geven nog wel een gratis tas. Bijvoorbeeld als hij van papier of van jute is.
Soms wel gratis
Er zijn een paar uitzonderingen op het verbod. Soms krijg je nog wel een dun, gratis plastic tasje. Bijvoorbeeld als je groenten of fruit in de supermarkt of op de markt koopt. Vlees of vis mag ook nog in een gratis tasje. Omdat het anders kan bederven. En losse broodjes mogen ook in een zakje. Zo worden ze niet vies.
Recyclen
Het verbod op plastic tasjes is er niet zomaar. De regering wil dat er minder plastic afval komt. Al dat plastic voor eenmalig gebruik is echt niet nodig. Je kunt een plastic tas best vaker gebruiken. Of je kunt je eigen boodschappentas meenemen. Er zijn ook winkels die statiegeldtasjes hebben. Je betaalt dan 1 euro voor een tas. Maar als je die inlevert, krijg je die euro weer terug. Ook als de tas is versleten. Handig!
Met dank aan www.nieuwsbegrip.nl
Bronnen: www.rijksoverheid.nl, Algemeen Dagblad 4 januari 2015, www.nu.nl