Sinds 1 mei is er een nieuw briefje van vijf euro. Het lijkt op het oude biljet, maar het gaat minder snel kapot en is lastiger na te maken. We betalen alweer elf jaar met de euro. De eurobiljetten zijn onderhand wel aan vervanging toe. Het briefje van 5 is als eerste aan de beurt. Het briefje van vijf is de eerste van de nieuwe Europaserie.
Er zijn een paar verschillen met het oude briefje. Als je links en rechts aan de rand voelt, kun je merken dat het een beetje bobbelig is. In het watermerk is een andere afbeelding te zien en ook de kleur is iets anders. Het papier is een beetje geel en het cijfer groen. Als je met het briefje beweegt zie je hoe het cijfer langzaam van kleur verandert, van groen naar donkerblauw.
Door deze veranderingen is het moeilijker na te maken. Ook is het papier steviger, daardoor gaat het langer mee. Het nieuwe papier blijft dertien maanden heel, terwijl het vorige biljet gemiddeld na zeven maanden al kapot was.
De nieuwe biljetten zijn pas net in gebruik genomen. Het kan dus nog wel even duren voor je ook echt een briefje van vijf in je handen hebt. Bij een geldautomaat krijg je bijna nooit vijfjes. Langzaam zullen de oude blauwe betaalbriefjes worden ingenomen, maar voorlopig kun je er nog gewoon mee betalen.
Het vijfje is het eerste biljet dat vervangen wordt. Komende tijd zullen alle biljetten vernieuwd worden. Het is nu nog niet bekend wanneer dat precies zal zijn. Voorlopig mag je het oude en nieuwe 5 eurobiljet tegelijk gebruiken. Na een tijdje zijn de oude 5 eurobiljetten niet meer geldig. Je kunt ze dan nog wel inwisselen bij speciale banken.
Bron: www.nieuwsbegrip.nl , www.kidsweek.nl
1735