Al bijna vijftig jaar werken de meeste Europese landen samen binnen de Europese Unie. Er wordt bijvoorbeeld heel veel gehandeld tussen Europese landen. Om betalingen van het ene naar het andere land gemakkelijker en goedkoper te maken, is besloten om één Europese munt uit te vinden, de euro.
Op 1 januari 2002 was het dan zover: de euro was er. Twaalf landen deden meteen mee. Ondertussen zijn dat er 17.
Hoe ziet een eurobiljet eruit?
Er zijn zeven verschillende eurobankbiljetten (5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro en 500 euro). Op de biljetten zijn ramen, poorten en bruggen uit de geschiedenis afgebeeld. De bruggen staan voor de verbinding tussen de landen.
Ook staat op de eurobiljetten de handtekening van de president van de Europese Centrale Bank.
Op het eurobiljet staat de munteenheid zowel in het Latijnse EURO als in het Griekse alfabet EYPO. Ook staat de vlag van de Europese Unie aan de voorzijde van de bankbiljetten. Verder zie je de afkorting van de Europese Centrale Bank. Maar omdat deze afkorting in veel landen anders is, staan ze er allemaal op: BCE, ECB, EZB, EKT en EKP.
nieuwe 5 euro
In mei 2013 komen nieuwe biljetten van 5 euro. Het biljet wordt op drie punten veranderd om het valsemunters nog moeilijker te maken.
Het biljet van 5 euro is het meest gebruikte. Daardoor verslijt het ook het snelst. De Nationale Bank vervangt constant versleten eurobiljetten. De banken brengen hun biljetten binnen. Als het té versle ten is, wordt het vervangen door een nieuw exemplaar. De oude worden heel fijn versnipperd en dan in de vorm van een worstje gedraaid, waarna een afvalverwerker ze komt ophalen.
nationale codes
De Europese bankbiljetten hebben geen speciale afbeelding waaraan je kunt zien uit welk land het biljet komt. Toch kun je ontdekken uit welk Europees land het biljet komt.
Kijk naar de achterkant van het biljet. Hier staat een code die begint met een letter. ?De eerste letter geeft aan in welk land het biljet is uitgegeven. In het overzicht hieronder kun je zien uit welk land je biljet komt. Een aantal codes is gereserveerd voor lidstaten die nog niet aan de euro deelnemen.
echt of vals?
Je kunt ook aan de hand van de code zien of een bankbiljet echt of vals is.?Wat moet je doen?
- Tel alle cijfers van de code bij elkaar op.
- Herhaal dit totdat er één cijfer overblijft. Bij elk land moet er één bepaald cijfer uitkomen.
- Kijk op het schema of deze controlesom klopt.
- Als de letter ook juist is, weet je uit welk land jouw biljet komt en of het een echt of vals exemplaar is.
Een voorbeeld:
Het serienummer op het biljet is: S01112777215?0+1+1+1+2+7+7+7+2+1+5= 34, 3+4 = 7
De landcode is S is Italië en de controlesom voor Italië is 7. Het serienummer van dit biljet is dus echt!
4230