Sluiten

Nederland en het water

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Iedereen weet het. In China, in Amerika en in Rusland. Nederland is een laag land. Zo laag dat half Nederland onder water zou lopen, als er geen duinen en dijken waren. In het buitenland wordt ons land ‘de Lage Landen’ genoemd. En Nederlandse dijkenbouwers en bruggenbouwers zijn echt wereldberoemd om hun knappe werk. De grootste dammen en bruggen hebben ze gebouwd. Van zee is land gemaakt. 

 

Sommige stukken van dat land liggen veel lager dan het water van de zee. Lager dan de zeespiegel noemen we dat. Soms wel zes meter! En toch houden we het droog. Tenminste… meestal.

 

De helft van ons land grenst aan zee. In het oosten en zuiden stromen drie grote rivieren ons land binnen: de Rijn, de Maas en de Schelde. De Rijn is een gemengde rivier. Hij ontstaat doordat het ijs in de bergen van Zwitserland in het voorjaar smelt. En daarbij komt ook regenwater. Je snapt dat het water in de Rijn in het voorjaar dan ook het hoogst staat.

 

De Maas en de Schelde zijn regenrivieren. Zij beginnen als een klein beekje in Frankrijk. Ze worden steeds groter en breder doordat veel regen via beekjes en stroompjes in deze rivieren terechtkomt. De Maas en de Schelde hebben dus de hoogste waterstand in de winter. Want dan valt de meeste neerslag. Neerslag is hagel, regen en sneeuw.

 

In ons land vertakken de rivieren zich. Ze waaieren in allerlei stromen en zijrivieren uit naar de zee. De Rijn bijvoorbeeld vertakt zich in de Waal, de Lek en de IJssel. Zo’n laag land als Nederland, waarin zoveel rivieren uitmonden, noemen we een delta. 

 

Het leven in een delta is bijzonder. De grond is namelijk vruchtbaar. Er kan dus van alles makkelijk groeien. Het is ook een goede plek voor de handel, doordat er zoveel vaarwegen zijn. Tegelijkertijd bestaat altijd het gevaar dat de zee haar golven over het land spoelt. Of dat rivieren overstromen. 

 

5496

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok