Sluiten

De kleren van Sinterklaas

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Sinterklaas, goedheiligman, trek je beste tabberd an. Dat staat in een oud sinterklaasliedje, dat veel kinderen ook nu nog wel kennen. Maar wat is nou eigenlijk precies de tabberd van Sinterklaas? En welke kleren draagt hij nog meer?

Sinterklaas is een bisschop. Dat is iemand die belangrijk is in de katholieke kerk. Zijn kleren horen daarom ook bij een bisschop, maar die van Sinterklaas zijn wel wat anders dan de kleren van andere bisschoppen.

Veel mensen denken dat de tabberd de rode mantel is die de Sint draagt, maar dat is niet zo. Het is de paarse rok die hij onder zijn andere kleren draagt. Je ziet maar een klein randje van de tabberd, net boven de schoenen.

Over de tabberd heen draagt Sinterklaas een soort lange witte jurk met wijde mouwen. Deze jurk heet de albe. Soms draagt de Sint een touw om zijn middel, zodat de albe mooi op zijn plek blijft. Dit touw heet de clingel.


Verder draagt Sinterklaas meestal een stola. Dat is een lange strook stof, die los om zijn nek hangt met de punten naar beneden. Meestal is de stola rood, soms met gouden franje of een andere versiering.

Sinterklaas draagt ook altijd een mantel, die ook wel kazuivel wordt genoemd. De mantel is lang en rood en gemaakt van fluweel, want dat is lekker warm. Als je ’s nachts over de daken rijdt, moet je natuurlijk zorgen dat je geen kou vat! En natuurlijk heeft Sinterklaas een mijter. Dat is een speciaal hoofddeksel. Andere bisschoppen hebben ook een mijter, maar Sinterklaas is de enige die een rode heeft. Op zijn mijter staat een gouden kruis, dat hebben andere bisschoppen niet. De staf van Sinterklaas is een gouden staf met een grote krul. Andere bisschoppen hebben ook een staf, maar met een veel kleinere krul. Sinterklaas is dus duidelijk een bisschop, maar wel een bijzondere!

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok