Sluiten

Sint en Piet

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Op vele plaatjes van vroeger zien we naast Sinterklaas ook nog iemand anders. Dat is natuurlijk de knecht van Sint Nicolaas. (knecht = helper). Men weet niet precies waar Zwarte Piet vandaan komt, maar er zijn wel enkele theorieën over:

 

  • De mensen waren gaan denken dat Sinterklaas uit Spanje komt en daar hadden ze vroeger vaak zwarte slaven.
  • Nicolaas heeft ooit een Ethiopische slaaf vrijgekocht en die heette Piter. (dus niet met "ie"). Ethiopië is een land in Afrika waar zwarte mensen wonen. Als dank voor zijn bevrijding is deze Piter waarschijnlijk altijd bij Nicolaas gebleven om hem te helpen.
  • Er waren vroeger veel Italiaanse schoorsteenvegers die in Nederland kwamen werken. We hebben al gezien dat Italië met Spanje werd verward. Door hun werk hadden deze schoorsteenvegers natuurlijk een vies vuil zwart gezicht. Ook hadden ze een roe, waarmee ze de schoorsteen schoonveegden, en een zak om het roet in op te vangen. De roe en de zak zijn dus niet bedoeld om stoute kinderen te straffen. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de cadeautjes tegenwoordig door de schoorsteen komen. 

 

8096

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok