Sluiten

Waar komt vuurwerk vandaan?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Salpeter, houtskool en zwavel bezorgen mensen veel plezier. Deze combinatie zorgt namelijk voor....vuurwerk! Er was eens een man die eeuwen geleden salpeter morste. Dat is een chemische stof die vroeger wel eens werd gebruikt als vervanger van zout. De poeder viel in het houtvuur (waar houtskool en zwavel in zitten) en begon te knetteren. Zonder dat het de bedoeling was, had hij vuurwerk uitgevonden! Pas vijftig jaar geleden werden rotjes, zevenklappers, vuurpijlen en gillende keukenmeiden echt populair. Toch werkt vuurwerk al honderden jaren met hetzelfde principe: het is buskruit dat ontploft. Door een mengsel van salpeter met houtskool en zwavel.

 

Vuurmakers in de lucht
Hier begonnen de mensen vuurwerk te gebruiken in de Middeleeuwen. Niet omdat ze zo blij waren met het nieuwe jaar. Vuurwerk was toen een oorlogswapen. De vijand was namelijk doodsbang voor al dat vurige geknal. Er bestond zelfs een geheimzinnig beroep: vuurmaker. Niet zonder gevaar trouwens: het gebeurde regelmatig dat deze mannen met het vuurwerk mee de lucht in vlogen! 

 

Boze geesten
Misschien sta jij je op oudjaar te kijken naar alle mooie vuurpijlen. Maar in de achttiende eeuw hadden ze geen siervuurwerk. Het moest vooral hard knallen! Dat was niet omdat ze het zelf zo leuk vonden. Vuurwerk was bedoeld om boze geesten weg te jagen. Die waren volgens de mensen rond Kerst en Oud en Nieuw namelijk overal aanwezig. Nu steken mensen vuurwerk af om te vieren dat het nieuwe jaar is begonnen.

 

 

Bron: http://www.kidsweek.nl/artikel/483/waar-komt-vuurwerk-vandaan

2128

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok