Sluiten

Ramadan en suikerfeest

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Ramadhan Moebarak. Dat is net zo iets als 'prettige kerstdagen'. Zo wensen moslims elkaar een goede ramadan. Vasten in de negende maand.

Moslims doen mee aan de ramadan. Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Het vasten houdt in dat ze tussen zonsopgang en zonsondergang (zolang het dus licht is overdag) niet eten, drinken, roken en vrijen. Omdat een jaar op de Islamitische kalender ongeveer 10 dagen korter is dan die op onze kalender, valt de ramadan ieder jaar een stukje eerder in het jaar. Ramadan verschuift dus door de seizoenen heen. In de zomer hebben de moslims het dus veel lastiger dan in de winter, omdat de dagen in de zomer veel langer zijn dan in de winter.

Wie doen er mee?
De moslims proberen zoveel mogelijk allemaal mee te doen. Ramadan is een van de vijf zuilen in de Islam, geboden waar gelovigen zich aan moeten houden. Maar moslims die ziek zijn of zwanger of die een heel eind moeten reizen, hebben overdag hun voedsel hard nodig. Ook jonge kinderen die nog veel moeten groeien, kunnen geen hele maand iedere dag vasten. Dat zou ongezond zijn. Daarom hoeven kinderen niet mee te doen en sommige volwassenen dus ook niet. Van de volwassenen wordt wel verwacht dat ze hun vastendagen inhalen als ze niet meer ziek, zwanger of onderweg zijn.

De maan in de hoofdrol
Aan de stand van de maan kunnen moslims zien wanneer de ramadan begint en wanneer die ophoudt. Als het nieuwe maan is geweest aan het begin van hun negende maand begint dus ramadan. Als het opnieuw nieuwe maan is geweest, sluiten ze ramadan af met een groot feest met familie en vrienden. Dat feest noemen ze het suikerfeest. Het is dus van het grootste belang dat de maanstanden goed in de gaten gehouden worden.

De maan in de hoofdrol ook voor de christenen
Wist je dat christenen ook feesten vieren die afhankelijk zijn van de maanstand? Pasen valt ieder jaar op een andere datum. Dat komt omdat eerste paasdag altijd valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Carnaval is daar 7 weken voor, terwijl Pinksteren daar 7 weken na komt. Hemelvaart is weer 10 dagen voor Pinksteren. Eigenlijk zijn al deze feesten dus afhankelijk van de maanstanden. Bovendien is de periode tussen Aswoensdag na Carnaval en Pasen een periode van vasten. Het vasten van christenen is niet zo duidelijk ingevuld als dat van moslims, maar heeft dezelfde gedachte: denk aan mensen die het minder hebben dan jij, en deel met hen.

4815

 

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok