Sluiten

Pinksteren

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Pinksteren is een christelijk feest. Het valt precies 50 dagen na Pasen en de christenen herdenken dan dat God de Heilige Geest naar Jezus' volgelingen zond. Hiermee is Pinksteren het officiële begin van de christelijke kerk.

 

Jezus is enige tijd daarvoor met Hemelvaart op een wolk naar de hemel gegaan. De leerlingen van Jezus zijn alleen achtergebleven. Als ze op een dag bij elkaar zijn, voelen ze plotseling een harde windvlaag. Het is de heilige Geest die in hen komt. Het is op dat moment heel druk in Jeruzalem. De leerlingen lopen de straat op en beginnen in allerlei vreemde talen hardop te praten. Ze vertellen over de grote daden van God en zijn zoon Jezus. De mensen om hem heen zijn verbaasd, dat ze alles kunnen verstaan.

 

Ongeveer 3000 mensen laten zich op die dag dopen. Ze blijven bij de leerlingen en krijgen les van hen. Samen vormen zij de eerste groep mensen die zich "Christenen" noemen.

 

Er is ook een groep christenen die zich heel erg verbonden voelen met Pinksteren. Ze noemen zichzelf de "Pinkstergemeente". Opvallend aan hun diensten is de uitbundige manier van zingen in de kerk.

 

Eerste Pinksterdag valt altijd op een zondag. De christenen gaan dan 's ochtends naar de kerk. Daar wordt het verhaal van de uitstorting van de Heilige Geest verteld. Er wordt gezongen en gebeden. 

 

Pinksteren wordt in Nederland twee dagen gevierd. In sommige plaatsen zelfs drie. In Noord-Holland vieren de kinderen op de zaterdagochtend voor Pinksteren Luilak. Ze staan dan vroeg op en proberen met veel lawaai iedereen wakker te maken. 

 

1669

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok