Sluiten

Kerstballen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Kerstballen worden gemaakt van glas. De glasblazer vertelt: Glas is niet uitgevonden. Het komt gewoon in de natuur voor. Het heet kwarts. Kwarts bestaat uit kristallen.

 

In zand zit ook een soort kwarts. Je ziet de kleine korreltjes glas als je goed kijkt. Als er alleen zand wordt gesmolten moet de temperatuur in de oven veel te hoog worden. 

 

Met soda bij het zand kan de temperatuur om het zand te smelten veel lager zijn. Soda lijkt wel een beetje op keukenzout. Natuurlijk worden er meer stoffen bij het zand en de soda gedaan. Daardoor wordt het glas beter. Tegenwoordig worden de ovens niet met hout maar met kolen gestookt. Dat is beter voor de bossen.

 

Eerst maken we een buis van glas. Dan moet ik die buis zacht maken. Ik moet met mijn handen het glas goed in bedwang houden. Dus dat het glas niet wegzakt. 

 

Je moet dan rustig blazen... We maken in principe dus een ronde kerstbal. Maar zo kunnen we ook hele lange pegels maken. We kunnen pieken maken. Nu ga ik hem een deukje geven.

 

Nu doen we daar twee vloeistoffen bij. En die vloeistoffen die gaan we mengen. We gooien hem maar helemaal leeg. Je ziet dat die kerstbal al een beetje bruin begint te worden. Nou ga ik een beetje schudden. Kijk maar en ik blijf schudden want het moet overal vochtig worden. Die zilverdeeltjes moeten aan de binnenkant van de kerstbal komen te zitten.

8578

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok