Sluiten

Kerst

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Kerst is een bekend feest. Bijna iedereen viert het. Maar wat betekenen al die verschillende gebruiken? Kerst is het christelijke feest waar de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Ze geloven dat het ongeveer 2000 jaar geleden gebeurde in het plaatsje Betlehem in Israël. 

 

Kerst is een feest met heel veel symbolen. Het hele huis is versierd met dennentakken en lichtjes. Het lijkt soms wel een wedstrijd wie zijn huis het mooist heeft versierd.

 

In sommige huizen staat ook een kerststal. In zo'n kerststal zie je het verhaal dat bij kerst hoort afgebeeld.

 

De avond voor kerst, kerstavond, zijn er allemaal diensten in de kerk. Ook de ochtend van eerste kerstdag is er een dienst. Er worden kerstliederen gezongen en het kerstverhaal wordt verteld. Meestal zijn de kerken met kerst voller dan op een gewone zondag.

 

De kerstboom die in de kerk staat is al heel oud: al lang voordat Jezus werd geboren, werden sparren versierd met zonnen, manen, sterren, appels, eieren en zaden als offer aan de Romeinse goden. In de zestiende eeuw werd de kerstboom officieel de kerk binnengehaald. De boom symboliseert de boom in het paradijs en de kerstballen zijn de vruchten waarvan Adam en Eva niet mochten eten. De piek wijst naar de ster die aan de hemel stond bij de geboorte van Jezus. Aan het eind van de negentiende eeuw haalden de mensen de kerstbomen ook in hun huis. In het begin nog met echte kaarsjes, iets dat nogal eens brand veroorzaakte.

 

Kerst wordt meestal gevierd met familie. Mmm, een vrolijk kerstfeest! En dat er Vrede op Aarde mag komen. Vaak wordt er met elkaar een feestelijke maaltijd gehouden. En in christelijke gezinnen wordt het kerstverhaal voorgelezen uit de bijbel: “en het geschiedde toen zij daar waren, dat de dagen vervuld werden dat zij baren zou. En zij baarde haar eerstgeboren zoon en wikkelde hem in doeken, en legde hem in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.”

 

Sommige mensen delen op kerstavond, de avond voor kerst, cadeautjes uit aan elkaar. Dit is geen christelijke gewoonte. De kerstman die de cadeaus rondbrengt is eigenlijk een soort Sinterklaas. Hij is door mensen die vanuit Nederland in Amerika gingen wonen meegenomen. Daar veranderde hij langzaam in Santaclaus, de kerstman.

 

8833

 

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok