Haar

In de buik van hun moeder krijgen baby’s op een gegeven moment zachte, krullende haren over hun hele lijfje. Die sterke beharing valt in de 7e maand van de zwangerschap weer uit. Als baby’s geboren worden, hebben ze dezelfde fijne haartjes op hun lijf die jij ook hebt. Hun hoofdhaar is bij de geboorte zeer verschillend. Je ziet baby’s met een dikke bos en kleintjes die bijna kaal zijn. Dat eerste haar, het nesthaar, valt vrij snel uit. 

De meeste mensen vinden hun haar belangrijk. Ze besteden er aandacht en geld aan. Zo verzorgen ze hun haar met allerlei shampoos, gels of haarsprays en gaan ze regelmatig naar de kapper. Sommige meisjes en vrouwen versieren hun haar met bijvoorbeeld speldjes, strikken, diadeems en haarclips. Meisjes, en ook jongens volgen vaak de ‘trends’, de mode. Door middel van kleding en haardracht kun je laten zien wie je bent of bij welke groep je wilt horen. 

{googleads}

In je huid zitten overal haarzakjes. Die haarzakjes worden al gevormd als de baby in de buik van de moeder zit. Na de geboorte komen er geen nieuwe haarzakjes meer bij. In ieder zakje zit het begin van een haar, de haarwortel. De haarwortel is het gedeelte van de haar in je huid. Daar, onderin de haarwortel, groeit de haar. 


Haargroei heeft te maken met de mannelijke geslachtshormonen. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Want ook vrouwen hebben kleine hoeveelheden van die hormonen. Op je hoofd groeien gemiddeld 100.000 haren. Dat zijn ongeveer 200 haren op 1 vierkante centimeter. Maar niet alle mensen hebben evenveel haren. 

Je haarkleur erf je van je ouders. Er zijn 2 haarkleurstoffen, namelijk bruinzwart en geelrood. Die kleuren zitten in de buitenste laag van je haar. De ene mens heeft meer donkere, de andere meer lichte kleurstof. Er komen heel veel mengkleuren voor. Soms verandert die mengkleur. Blonde en roodharige kinderen worden vaak wat donkerder als ze ouder worden. 


{googleads}


Bron: http://www.schooltv.nl/video/hoe-ontstaan-krullen-op-je-hoofd-haarzakjes-bepalen-de-vorm-van-je-haar/#q=haar, http://www.schooltv.nl/video/hoe-krijg-je-rood-haar-als-je-ouders-de-rode-kleur-bij-zich-hebben/#q=haar