Snoepgoed

De eerste echte snoep

De allereerste snoepjes ontstonden pas vanaf de 16e eeuw. Het werd suikerwerk genoemd. Om deze te maken gingen de mensen rietsuiker smelten en er bepaalde smaken aan toevoegen. Het was in het begin vooral populair bij de hogere kringen. Suiker was heel duur, daarom was het vooral voor rijke mensen bestemd die dat konden betalen. In 1747 ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker ook uit goedkope bieten kunt halen. Het gewone volk kon toen ook eindelijk van wat goedkopere suikerwerkjes genieten.

 

Bestanddelen en bereiding

Smaak- en kleurstoffen kunnen zijn toegevoegd aan snoep om deze producten beter te laten smaken of om een bepaalde kleur aan de snoep te geven.

Er bestaat ook snoep zonder suiker, dit snoepgoed is bedoeld voor mensen met suikerziekte of mensen die lijnen maar toch snoep willen eten. Elk snoepje heeft een ander recept nodig. Het hangt ervan af welke vorm, grootte en stevigheid je wilt als snoepje. Het suikerwerk wordt gemaakt met witte suiker en natuurlijk heb je ook wat water nodig. Hoe minder water je gebruikt hoe harder de stroop. Nadien moet je rekening houden met de kleur, de geur en de smaakmiddelen die je moet toevoegen.

 

Soorten snoep

Drop is in Nederland het meest gegeten snoep. In Nederland wordt zo'n 32 miljoen kilo drop per jaar gesnoept. In België is dit chocolade. 

België en Duitsland zijn trouwens de grootste leveranciers van Nederlands snoep!

 

6667