Sluiten

Het menselijk lichaam

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 100.000 miljard cellen. 

Elke cel heeft zijn eigen functie en vorm. 

Cellen met dezelfde taak zitten in groepen bij elkaar en noemen we weefsels. Zo maken de spiercellen spierweefsel. De botweefselcellen maken sterke botten. En de bindweefselcellen vormen het bindweefsel. 

Het bindweefsel beschermt de organen in je lichaam.



De organen

Groepen weefsels met verschillende taken vormen organen. Het hart is een orgaan met veel spierweefsel. Het hart is een spier zo groot als je vuist. Het zorgt samen met de bloedvaten voor de bloeddoorstroming in je lichaam.

Andere organen in je lichaam zijn je longen, waarmee je ademhaalt. Je hersenen waarmee je denkt en voelt. Je maag en darmen zijn de organen die belangrijke stoffen uit je eten halen en doorgeven naar alle delen van je lichaam. 

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam dat alle cellen bij elkaar houdt en zorgt dat er geen vuil in je lichaam komt.

 

Het skelet

Al je botten bij elkaar noemen we je skelet. Je skelet zorgt ervoor dat je rechtop kan staan en zitten en dat je niet als een hoopje in elkaar zakt. 

Je botten worden bij elkaar gehouden door spieren en pezen. 

Botten, spieren en pezen samen zorgen ervoor dat je kan bewegen. 

In je hoofd zitten ook botten, dat noemen we je schedel. Die beschermt je hersenen en ook bijvoorbeeld je ogen.




De zenuwen.

Dan heb je ook nog zenuwcellen in je lichaam. Je zenuwstelsel loopt door heel je lichaam heen. Je kan er mee voelen of je pijn hebt en waar je pijn hebt. 

Maar ook kan je er mee voelen hoe iets voelt als je het aanraakt. Strijk maar eens met je vinger over je trui. Je voelt hoe je trui voelt, dat komt door de zenuwcellen in je vingertoppen.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok