Carnaval

Vier dagen feest. Komend weekend is het weer feest in Nederland. Veel mensen vieren dan carnaval. Vooral in de provincies Brabant en Limburg is carnaval een groot feest. Mensen verkleden zich, er zijn optochten en feesten en er wordt muziek gemaakt. De mensen dansen, zingen en drinken op straat.

 

Waar komt carnaval vandaan? 
Carnaval is al een heel oud feest uit de Bijbel. Meer dan duizend jaar geleden vierden katholieke mensen in Italië al carnaval. Het feest begint altijd 40 dagen voor Pasen. Katholieke mensen mochten vanaf 40 dagen voor Pasen geen vlees meer eten. Ze moesten tot Pasen heel eenvoudig en zuinig leven. Ze mochten niet veel eten en drinken. Dat noem je ook wel vasten. De katholieken dachten dat God dan al hun zonden zou vergeven.

 

Maar 40 dagen vasten is natuurlijk wel lang. Om dat vol te houden gingen de mensen eerst een paar dagen feest vieren. Ze gingen lekker veel eten en drinken. Dat feest noemden ze carnaval.

 

Carnaval over de hele wereld
Carnaval was vroeger dus een katholiek feest. In Nederland woonden de meeste katholieken in het zuiden van Nederland. Vooral in de provincies Brabant en Limburg. Nog steeds vieren in die provincies de meeste mensen carnaval.

 

Carnaval wordt ook nog steeds gevierd in Italië. En in België en Duitsland. Maar het grootste en bekendste feest is in het land Brazilië. In de hoofdstad Rio de Janeiro is carnaval altijd het hoogtepunt van het jaar. In Rio de Janeiro houden ze met carnaval grote optochten op straat. In die optochten dansen vrouwen in feestelijke bikini’s op vrolijke muziek. In Brazilië vieren ze carnaval op dezelfde dagen als in Nederland. Alleen hebben ze het geluk dat het daar veel warmer is dan hier!

 

Wie is Prins Carnaval? 
Elke stad of dorp heeft tijdens carnaval een eigen Prins Carnaval. Hij krijgt van de burgemeester de sleutels van de stad. Dat gebeurt vlak voordat carnaval begint.

 

Tijdens het feest is Prins Carnaval even de baas van de stad of het dorp. Tijdens carnaval krijgen steden en dorpen ook een andere naam. Dat is traditie. Tijdens carnaval heet Tilburg bijvoorbeeld 'Kruikestad'. En de stad Den Bosch heet voor een paar dagen 'Oeteldonk'.

 

2927