De bruine rat

De bruine rat komt over de hele wereld voor, bij voorkeur in de nabijheid van mensen. Hij is het liefst dicht in de buurt van boerderijen, op vuilnisbelten en in riolen.

 

Hij leeft als de mogelijkheid er is graag dicht bij water, en is een uitstekende zwemmer.

 

Op overdekte plaatsen graaft hij een aantal gangen die met elkaar in verbinding staan, vaak in aflopende wallen zoals bijvoorbeeld oevers van grachten.

 

De bruine rat leeft in familieverband. In kleine kolonies dulden de leden geen vreemde soortgenoten, en verjagen of doden zelfs indringers. De leden van de kolonie herkennen elkaar aan de geur.

 

De bruine rat gaat bij voorkeur ’s nachts, maar ook wel in de schemering op voedseltocht. De ogen van de bruine rat zijn niet zo goed, maar hij heeft een uitstekende neus om voedsel op te sporen.

 

De bruine rat eet het liefst allerlei zaaigoed, maar hij eet ook vlees. Het gebeurt zelfs dat hij soms kippen en jonge eendjes pakt.

 

Het vrouwtje kan al kinderen krijgen als ze elf weken oud is. De mannetjes en vrouwtjes hebben geen nauwe verbintenis, na de paring heeft het mannetje geen aandeel meer in de zorg voor het kind. Een vrouwtje krijgt zes tot elf jongen, en kan drie tot vier maal per jaar een nestje krijgen. Zo kan zij binnen weinige maanden een hele kolonie stichten! 

 

 

5990